کلام مطهر: جامعه‌ی بی‌طبقه و جامعه‌ی بی‌اختلاف :: کیمیا

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

کیمیا؛ دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کم علم

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

تاریخ امروز
کیمیا

سلام
۱. کیمیا -از سال ۱۳۸۴ تا حالا- دیگر تبدیل به مرجعی شده برای تمام کارهایی که در دنیای مجازی و بعضا غیرمجازی انجام می‌دهم که خیلی هم زیاد است. امیدوارم روز به روز بیشتر شود به همراه برکت.
۲. اگر دنبال چیز خاصی آمده‌اید، از قسمت موضوعات استفاده کنید؛ ضمنا از کلمات کلیدی یا همان تگ‌ها هم غافل نشوید. برای دسترسی به نام شاعران و دسته‌بندی اشعار آیینی از منوی بالای صفحه استفاده کنید.
۳. وجود شعر از شاعران مختلف در کیمیا -چه آیینی و چه غیر آن- لزوما به معنای تایید محتوا یا -احتمالا- گرایش فکری خاص شاعر نیست. اینجا در واقع دفتر شعر من است. سعی می‌کنم هر شعری که می‌خوانم را در آن ثبت کنم. در واقع این‌ها انتخاب‌های بنده نیست، فقط اشعاری است که می‌خوانم. سعیم بر این است که حتی‌المقدور شعرهایی که شاعرش ناشناس است را ثبت نکنم.
۴. اگر علاقه دارید شعرتان در کیمیا ثبت شود، بنده با افتخار در خدمتم؛ اثرتان را یا یک قطعه عکس از خودتان -جسارتا با حفظ شئونات- در اندازه‌ی ۶۶۰ در ۳۳۰ پیکسل به ایمیل kimia514@gmail.com یا آی‌دی تلگرامی @naser_doustali ارسال کنید.
فعلا همین
یاعلی

حمایت می‌کنیم
دنبال چی می‌گردید؟
پیگیر کیمیا باشید
بخش‌های ویژه
نیت کنید و هم بزنید
به کیمیا چه امتیازی می‌دهید؟
آخرین نظرات
کپی‌رایت

شهید مطهریفرق است میان جامعه‌ی بی‌طبقه و جامعه‌ی بی‌اختلاف.

طبقه و جامعه‌ی طبقاتی، آن اختلاف‌هایی را می‌گوییم که از کسب امتیازات بیجا و ظالمانه پیدا شود. یعنی اگر کسی با دیگری از نظر یک موهبت مثلا ثروت تفاوت داشته باشد، منشا تفاوتش این است که جامعه به او یک امتیاز داده، بدون آنکه آن امتیاز را به فرد دیگری بدهد.

اگر جامعه‌ای به بچه‌ای این امکان را بدهد که برود درس بخواند، به یک بچه‌ی دیگر که لاقل به اندازه‌ی او استعداد دارد، این امکان را ندهد که برود درس بخواند، در نتیجه این بی‌سواد و آن باسواد شود، این باسواد و بی‌سواد دو طبقه‌اند، اگر چه طبقه‌ی اقتصادی نیستند ولی باز دو طبقه‌ای هستند که ظالمانه است. چرا او با سواد باشد، بعد دیپلمه شود، بعد تحصیلات عالیه بکند و بعد دارای زندگی شود ولی آن دیگری چنین نباشد؟

ولی یک وقت هست که دو بچه با دو امکان هر دو می‌روند مدرسه، یعنی جامعه شرایط مساوی برای هر دو ایجاد می‌کند. از کلاس اول به یک مدرسه می‌روند، مدارج را طی می‌کنند، ولی یکی از اینها به دلیل اینکه استعدادش بیشتر است یا کوشاتر است و تنبل نیست در کلاس بالاتر قبول می‌شود و آن دیگری به دلیل تنبلی یا بازیگوشی نمره نمی‌آورد، کم‌کم این جلو می‌افتد او عقب می‌ماند، او خودش را به زحمت به دیپلم می‌رساند این خودش را به دانشگاه هم می‌رساند. بعد قهرا این با او اختلاف پیدا می‌کند. این یک کار فنی می‌تواند انجام بدهد که او نمی‌تواند انجام بدهد. اینجا اختلاف پیدا می‌شود، ولی این اختلاف در اثر ظلم به آن دیگری نیست.

یک وقت ما می‌گوییم که جامعه باید اصلا بدون تفاوت باشد، یعنی آن کسی هم که در مسابقه‌ی زندگی جلو افتاده و دیگری تنبلی کرده، او را عقب بکشیم تا با این بایستد. آن که جلو افتاده، به سینه‌اش بزنیم تا با آن عقب‌مانده در یک ردیف قرار گیرند. یا او را به زور نگه داریم تا جلو نرود و این را به زور بکشیم که حتما شما باید هم‌دوش حرکت کنید. خود این ظلم و استثمار است.

پس فرق است میان جامعه‌ی بی‌طبقه به مفهوم اینکه طبقه از امتیازات ظالمانه پیدا شده باشد – و اگر از جنبه‌ی اقتصادی بخواهیم تعبیر کنیم از استثمار پیدا شده باشد- و جامعه‌ی بی طبقه که اختلاف نه از استثمار، بلکه از اختلاف سطح فعالیت و کار و ابتکار پیدا شده باشد.

 

شهید مرتضی مطهری؛ آینده‌ی انقلاب اسلامی؛ صفحه‌ی77  

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

هدایت به بالای صفحه