اخلاق معاشرت ( قسمت اول )(به بهانه‌ی ماه مبارک رمضان) :: کیمیا

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

کیمیا؛ دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کم علم

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

تاریخ امروز
کیمیا

سلام
۱. کیمیا -از سال ۱۳۸۴ تا حالا- دیگر تبدیل به مرجعی شده برای تمام کارهایی که در دنیای مجازی و بعضا غیرمجازی انجام می‌دهم که خیلی هم زیاد است. امیدوارم روز به روز بیشتر شود به همراه برکت.
۲. اگر دنبال چیز خاصی آمده‌اید، از قسمت موضوعات استفاده کنید؛ ضمنا از کلمات کلیدی یا همان تگ‌ها هم غافل نشوید. برای دسترسی به نام شاعران و دسته‌بندی اشعار آیینی از منوی بالای صفحه استفاده کنید.
۳. وجود شعر از شاعران مختلف در کیمیا -چه آیینی و چه غیر آن- لزوما به معنای تایید محتوا یا -احتمالا- گرایش فکری خاص شاعر نیست. اینجا در واقع دفتر شعر من است. سعی می‌کنم هر شعری که می‌خوانم را در آن ثبت کنم. در واقع این‌ها انتخاب‌های بنده نیست، فقط اشعاری است که می‌خوانم. سعیم بر این است که حتی‌المقدور شعرهایی که شاعرش ناشناس است را ثبت نکنم.
۴. اگر علاقه دارید شعرتان در کیمیا ثبت شود، بنده با افتخار در خدمتم؛ اثرتان را یا یک قطعه عکس از خودتان -جسارتا با حفظ شئونات- در اندازه‌ی ۶۶۰ در ۳۳۰ پیکسل به ایمیل kimia514@gmail.com یا آی‌دی تلگرامی @naser_doustali ارسال کنید.
فعلا همین
یاعلی

حمایت می‌کنیم
دنبال چی می‌گردید؟
پیگیر کیمیا باشید
بخش‌های ویژه
نیت کنید و هم بزنید
به کیمیا چه امتیازی می‌دهید؟
آخرین نظرات
  • ۱۷ شهریور ۰۳، ۱۷:۴۶ - آلاء ..
    🙏
کپی‌رایت

مقدمه

دوست داریم زندگى‏‌هایمان، سرشار از صمیمیت و خون‌گرمى و صفا باشد.

حریم انسان‌ها و حرمت همگان، محفوظ بماند و معاشرت‏‌هایمان نشات‏‌گرفته از «فرهنگ قرآنى‏» و تعالیم مکتب باشد.

و این، یعنى «زندگى مکتبى‏».

پایدارى و استحکام رابطه‏‌هاى مردمى، در سایه‌ی رعایت نکاتى است که‏ برگرفته از «حقوق متقابل» افراد جامعه باشد.

در این‌که «چگونه باید زیست‏» و چه سان با دیگران باید رابطه داشت، نکته‏‌اى‏ است که در بحث «آداب معاشرت‏» مى‏‌گنجد.

بر خلاف فرهنگ غربى، روح و محتواى فرهنگ دینى ما بر پایه‌ی «ارتباط»، «صمیمیت»، «تعاون»، «همدردى» و «عاطفه» استوار است. جلوه‌‏هاى این فرهنگ‏ بالنده نیز در دستورالعمل‌هاى اخلاقى اسلام دیده مى‏‌شود.

«زندگى مکتبى‏»، در سایه‌ی شناخت این رهنمودها و به کار بستن آن‌ها در صحنه‏‌هاى مختلف زندگى است، نه با شعار و ادعا. به هر میزان که معیشت و معاشرت ما با این‌گونه هدایت‌هاى دینى در مقوله‌ی رفتار، هماهنگ باشد، به همان ‏اندازه زندگی‌هایمان «مکتبى‏» است. مسلمان باید به‏ گونه‌‏اى در چارچوب اصول و سنن فرهنگ دینى خودش زندگى کند که با شهامت و افتخار، بتواند «امضاى دین‏» را پاى همه‌ی رفتارش بگذارد و زندگی‌اش «برچسب اسلام» داشته باشد و الگوى‏ اسلامى را بر زندگى خویش در خانه و جامعه، سایه‌‏افکن سازد.

«آداب برخورد»، «دید و بازدید»، «رفت و آمد»هاى خانوادگى و دوستانه، نحوه‌ی «گفتار» و «رفتار» با اقشار مختلف، «دوستى‏» و حد و حدود آن، مراعات ‏«حقوق دیگران»، «ادب و سپاس و احترام‏»، از جلوه‏‌هاى بارز اخلاق معاشرت ‏است. این‏گونه رابطه‏‌هاى اجتماعى، با عنوان‌هاى مختلف و در شرایط گوناگون‏ انجام مى‌گیرد. گاهى به صورت «صله‌ی رحم‏» است؛ در ارتباط با اقوام و بستگان. گاهى نام «عیادت‏» به خود مى‏‌گیرد؛ در مورد بیماران. گاهى نسبت ‏به برادران و خواهران دینى، عنوان «زیارت‏» مى‏‌یابد، گاهى با همسایگان است، گاهى با مستمندان. گاهى هم بر محور اطعام است و گاهى به شکل مسافرت‌هاى دور و نزدیک و بردن هدیه و آوردن «سوغات سفر». گاهى هم براى شرکت در مجلس عقد و عروسى یا مشارکت در مراسم سوگ و تسلیت‏‌گویى است.

به هر حال، همه‌ی این‌ها نوعى «رابطه‏» و «معاشرت‏» است و نشان‌‏دهنده‌ی منش‏ انسانى و فرهنگ اخلاقى هر فرد. اسلام نیز در این‌باره‌‏ها بسیار سخن گفته و رهنمود داده است که در این [نوشتار]، گوشه‏‌اى از معارف و آموزش‌هاى دین در این زمینه‏‌ها را مرور مى‏‌کنیم.

باشد که «فرهنگ خودى» و «هویت دینى» را پاس بداریم و با افتخار و سربلندى و رها از سلطه‌ی فرهنگى بیگانه و با تکیه بر رهاورد مکتب و وحى، زندگى و روابط خویش را بر پایه‌ی ارزش‌هاى برگرفته از قرآن و اهل بیت علیهم‌السلام، سامان بخشیم و براى نسل‌هاى آینده هم «ادب و اخلاق‏» را میراث بگذاریم.

آن‌چه پیش روى شماست مجموعه‏‌اى است از رهنمودهاى اخلاق دینى در معاشرت با دیگران که نخست، در سال‌هاى ۷۸-۱۳۷۶ در مجله‌ی پیام زن با عنوان «اخلاق معاشرت‏» انتشار یافت و اینک با اندکى بازنگرى تقدیم مى‌‏گردد.

قم - جواد محدثى.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

هدایت به بالای صفحه