معراجالسعادة: فرزندان مرحوم نراقی و وفات ایشان
فرزندان مرحوم نراقی
از مرحوم ملااحمد نراقی دو فرزند پسر به جای ماند یکی «حاج ملا محمد» ملقب به «عبدالصاحب» و معروف به «حجة الاسلام» که صاحب تالیفاتی بوده و بعضی از آنها چاپ شده [است]. وفات او به سال ۱۲۹۷ هجری قمری در کاشان در حدود هشتاد سالگی واقع شده(۲۲) و دیگری به نام «نصیرالدین» که دارای تالیفاتی از جمله شرحی بر کتاب کافی مرحوم کلینی است(۲۳).
وفات مرحوم نراقی
مرحوم نراقی در اثر وبای عمومی، که کاشان و اطراف آن را فرا گرفته بود، در اول شب یکشنبه بیست و سوم ربیع الثانی سال ۱۲۴۵ هجری قمری در نراق چشم از جهان فرو بست(۲۴). جنازهاش پیش از دفن به نجف اشرف منتقل و در سمت پشت سر مبارک مولی الموحدین حضرت علی بن ابی طالب صلوات الله و سلامه علیه در جانب صحن مطهر مرتضوی در کنار قبر پدرش دفن گردید.
صاحب «روضات الجنات» از قول بعضی از شاگردان مرحوم نراقی داستانی را نقل میکند که نمودار علو مقام و درجات مرحوم نراقی است. او مینویسد:
در هنگام انتقال جنازهی مرحوم نراقی به نجف اشرف در یکی از منازل بین راه به خاطر گرمی شدید هوا میترسیدیم جنازه متعفن شود، جنازه بر زمین و قراء در اطرافش مشغول به تلاوت قرآن کریم بودند که من برای اطلاع از این موضوع به نزدیک جنازه رفتم و در صدد تحقیق بر آمدم. اما جز رائحهای طیب که گوئیا بوی مشک ناب بود، چیزی استشمام نکردم؛ و این وضع ادامه داشت تا دم قبر که اصلا تغییری در بدن شریفش حاصل نشد(۲۵).
مرحوم «مدرس تبریزی» صاحب «ریحانة الادب» پس از نقل این داستان از صاحب روضات، داستانی را که خود شخصا از قول فرد موثقی از استادش که مقداری از شرح لمعه را پیش او خوانده بود شنیده، نقل میکند بدین مضمون که:
استادم آقای سیداحمد خسروشاهی نقل کرده، وقتی جنازهی پدرش آقای حاج سیدمحمد خسروشاهی را به نجف منتقل کردند، خودش به پاس احترام پدر وارد قبر شده که جنازه را بگذارد، دو جنازهی «حاج ملامهدی» و «حاج ملااحمد نراقی» پدر و پسر را صحیحا و سالما دیده، به طوری که هیچ آسیبی متوجه آنها نشده [بود].
این داستان در اواخر قرن سیزده و اوائل قرن چهارده واقع شده و با این فاصلهی زمانی که از زمان مرگ پدر و پسر گذشته ملاحظه میشود که این امری عجیب و خارق عادت و تنها در اثر خدمات خالصانهی دینی حاصل میشود و بس(۲۶)؛ فاعتبروا یا اولی الابصار!
پینوشتها:
۲۲. ریحانة الادب، جلد ۶، صفحهی ۱۶۴. و فوائد الرضویه، صفحهی ۴۱.
۲۳. فوائد الرضویه، صفحهی ۴۱. برای اطلاع بیشتر از خاندان نراقی و نسلهای متوالی آن تا اواخر قرن گذشته، نگاه کنید به: «تاریخ کاشان»، چاپ دوم، از صفحهی ۲۸۶- ۲۸۰؛ به قلم آقای حسن نراقی و کتاب «لباب الالقاب فی القاب الاطیاب» از صفحهی ۱۰۶- ۹۲.
۲۴. ریحانة الادب، جلد ۶، صفحهی ۱۶۲.
۲۵. روضات الجنات، جلد ۱، صفحهی ۹۸.
۲۶. ریحانة الادب، جلد ۶، صفحهی ۱۶۳.
* منبع: معراج السعادة؛ احمد بن محمدمهدی ملااحمد نراقی
* کتاب صوتی این اثر گرانسنگ در دست تولید است و به زودی ارائه خواهد گردید.