چگونه میتوان موضوع خوبی انتخاب کرد؟
پنجشنبه, ۱۶ آذر ۱۳۹۱، ۰۱:۴۷ ب.ظ
عوامل و منابع متعددی در این کار دخیلاند که برخی از آنها عبارتند از:
- کنجکاوی و علاقهی شخصی: دقیقبودن نسبت به همهی وقایع و مسائل اطراف، داشتن روحیهی نکتهسنجی و کنجکاوی، علاقهمند بودن به پژوهش و موشکافیکردن مطالب و پدیدهها به انسان کمک میکند تا مسائل و مشکلات را زودتر از دیگران کشف کند و موضوعات بهتری را انتخاب کند.
- مواجهه با مشکلات: مشکل بارزترین نمود یک مسئله است. معمولا کسانی میتوانند در تحقیقات علمی خود، گرههای بزرگ را بگشایند و تحقیقاتی کاربردی ارائه دهند که از صحنهی مشکلات و نیازهای واقعی جامعه دور نباشند. البته هر کسی هنر تبدیل مشکل به مسئله را ندارد. تنها کسانی موفقاند که پس از برخورد با مشکل، آن را تحلیل و تبیین کنند و به آن به عنوان یک مسئلهی علمی بنگرند.
- تجارب شخصی: تعامل و ارتباط انسان با محیط خارج و تمرین و ممارست او در یک زمینه یا رشتهی علمی موجب میشود تا به مسائل زیادی آگاهی یابد و بر اثر تجربه، به موضوعات و مسائل بهتری توجه کند. داشتن تجربیات تحقیقاتی نیز در این زمینه بسیار مفید است.
- بهرهگیری از منابع مکتوب و شفاهی: محقق با دیدن منابع و افزودن ابتکار و نوآوریهای خود میتواند موضوعات خوبی را برگزیند. علاوه بر اینها منابعی مثل سخنرانیها، میزگردها، گفت و شنود با اساتید، جلسات آموزشی و برنامههای رادیویی و تلویزیونی و... نیز میتواند کمک کند.
- مراجعه به متقاضیان تحقیق:همیشه مراکز و نهادهایی وجود دارند که به خاطر مشکلات و نیازهای خود، مجبور به انجام تحقیقات گستردهاند. طبیعی است همکاری علمی با آنها یا مراجعه به اولویتهای تحقیقاتی ایشان میتواند موضوعات تحقیقاتی مهم و کاربردی زیادی را در اختیار قرار دهد. متقاضیانی مثل:دولت ها، دانشگاهها و مراکز آموزشی، موسسات و صنایع خصوصی، موسسات تحقیقاتی و...